Diyabete Bağlı Gelişebilecek Sorunlar
- Yazan Gamze GEDİKLİ
- Yazdır
- Eposta
Hipoglisemi
Tip 1 diyabette hipoglisemi sık görülen bir sorundur.
Hipoglisemi kan şekerinin normal seviyeden daha düşük olması halidir.
Belirtileri Nelerdir?
Titreme, terleme, yorgunluk hissi, baş dönmesi, ani acıkma, baş ağrısı, çarpıntı, huzursuzluk, soluk yüz rengi, ani huysuzluk yada davranış değişikliği, sakar ya da sarsak hareketler, dikkatini toplamada zorluk ya da kafa karışıklığı
Nedenleri Nelerdir?
Öğün atlanması, her zamankinden fazla egzersiz yapılması, gereğinden fazla insülin yapılması, insülin enjeksiyonu yapıldıktan sonra yemeğin geciktirilmesi, çok fazla alkol kullanımı
Nasıl Tedavi Edilir?
Hemen şeker alın!! , 4 tane kesme şeker bir bardak meyve suyu ya da 2 çay kaşığı bal olabilir.Hipoglisemi şüpheniz olduğunda bile şeker alın.
Ağızdan gıda alınamayacak durumda şuur kaybı varsa glukagon yapılmalıdır. ( 25 kg altı ya da 6-8 yaş altı 0.5mg, 25kg üstü ya da 6-8 yaş üstü 1mg)
Hiperglisemi
Hiperglisemi kan şekerinin normal seviyenin çok üzerinde olması halidir.
Belirtileri Nelerdir?
Aşırı susama ve sık idrara çıkma, her zamankinden fazla açlık hissi, daha fazla yorgunluk ve uyku hali, bulanık görme , bacaklarda kramp
Nedenleri Nelerdir?
Yeterince insülin alınmaması, çok fazla yemek yenilmesi, her zamankinden az egzersiz yapılması, nezle grip ya da başka bir hastalığın olması, bacaklarda kramp, aile içi çatışmalar ya da okul/ arkadaş promlemleri gibi duygusal nedenler, adet dönemi, hipertrofik (şiş) bölgeye insülin yapılması, bozuk ya da kullanım tarihi geçmiş insülin yapmak
Nasıl Tedavi Edilir?
Diyabetin kontrol altına alınması ve düzenli kan şekeri takibi ile hiperglisemi tedavi edilir.
Nasıl Önlenebilir?
Beslenme programına uyulmalıdır, İnsülin düzenli olarak kullanılmalıdır, gerekirse insülin dozu arttırılmalıdır, bol su tüketilmelidir, düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Ketoasidoz
Hiperglisemi tedavi edilmediğinde ketoasidoz olarak adlandırılan diyabet koması ortaya çıkabilir.
Kandaki şeker, insülin yetmezliği nedeni ile hücre içine giremediği zaman, şeker alamayan hücreler enerji elde etmek için, yağları yakarlar ve bu durumda keton adı verilen artık ürünler oluşur. Vücut bunları idrar ile atmaya çalışır ancak hepsini atamaz ve kanda keton birikmeye başlar bu da ketoasidoz komasına yol açar.
Belirtileri Nelerdir?
Nefes darlığı, Çürük meyve gibi ağız kokusu, bulantı ve kusma, şiddetli ağız kuruluğu
Küçük ve Büyük Damar Hasarları
Diyabet, iyi takip ve tedavi edilmediğinde yıllar içinde çeşitli organların ve sistemlerin çalışmasını etkileye bilmektedir. Bunlar arasında kılcal damar sistemi, (mikrovasküler bozukluklar) ve büyük damar sistemi (makrovasküler bozukluklar) önemlidir.
Küçük Damar Hasarları (mikrovasküler bozukluklar)
Diyabetik Retinopati:
Gözün damar tabakası olan retina bölümündeki küçük damarların hastalığıdır.
Amerikan diyabet birliği (ADA) diyabet süresi 3-5 yıl olan 10 yaş ve üzerindeki tüm diyabetlilere ilk gelişlerinde ve sonra en az yılda bir kez göz muayenesi yaptırmalarını önermektedir.
Diyabetik Nefropati:
Böbrekler deki kılcal damar hasarına bağlı bozukluklardır.
Amerikan diyabet birliği (ADA) 10 yaşında olan ve diyabet süresi 5 yıl olan her tip1 diyabetliye rutin idrar analizi yapılmasını önermektedir. Protein negatif ise mikroalbüminüri taraması yapılmalı ve yılda bir kez tekrarlanmalıdır.
Diyabetik Nöropati:
Çevresel sinirlerde görülen bozukluklardır.
Glisemik kontrolü iyi olan tip1 diyabetli çocuk/gençlerde nadir olarak görülür.
Büyük Damar Hastalıkları (makrovasküler bozukluklar)
Kalp krizi, inme, gangren gibi bozuklukladır. Diyabetli çocuk ve gençlerde sık görülmez.

Gamze GEDİKLİ
1991 yılında Aydın-Nazilli'de doğan Gamze, diyabetle 2008 yılında tanıştı. Tip1 diyabet olduğunu öğrendiği andan itibaren diyabetle ilgili okumaya, diyabeti her anlamda öğrenmeye çalıştı ve tip1 diyabetle ilgili birçok farkındalık projesine katıldı. Henüz 5 aylık diyabetliyken gittiği "Arkadaşım Diyabet Kamp"ta bugün Diyabetizi birlikte yürüttüğü arkadaşlarıyla tanıştı ve diyabetle hep barışık hareket etmeyi öğrendi. Gamze bugün, İstanbul'da yaşıyor ve avukatlık mesleğini icra ediyor.